Te typer

Teviden / Hvor kommer teen fra

Te landene

Som med vin, afhænger teens smag også meget af, hvor i verden den er dyrket. Klima og jordbund har stor indflydelse på teens smag, aroma og karakteristika. Smagen varierer fra plantage til plantage, men overordnet kan man beskrive de store te områder som nedenfor:


Te fra Østen

Som en god grundregel er te fra Østen, det vil sige Kina, Japan og Formosa ret mild. Kina er verdens største te producerende land. Sammen med Indien står Kina for mellem halvdelen og 2/3 af al den te der produceres.


Indien

Indien producerer ca. 30% af verdens te. Her ligger kendte områder som Assam, Darjeeling og Nilgiri bjegene (De blå bjerge). Te fra Indien er lidt mere fyldig end teerne fra Østen.
 
Darjeeling-distriktet i Nord-Indien er noget særligt. Det er her teernes champagne kommer fra, noget af verdens allerfineste te. Områdets klima og jordbundsforhold er noget nær det optimale for te produktion. Darjeeling teen er kendetegnet ved en helt særlig smag. Specielt årets første høst - "first flush" - er blandt te drikkere kendt, som noget af det ypperste indenfor te.


Sri Lanka / Ceylon

En sjettedel af den tropiske ø, Sri Lanka består af bjerge, hvor den kendte Ceylon te dyrkes. Produktionen af te startede englænderne, som havde brug for store mængder te til at forsyne hjemmemarkedet. De særlige klimaforhold i bjergene og to monsunsæsoner giver en kraftigere te.


Syd Afrika

Rooibush er afrikaan/hollandsk og betyder rød busk. Rooibush te stammer ikke fra tebusken, men fra busken Aspalathus Linearis. Rooibush te gror naturligt på de sandede sletter i det sydligste Afrika - tæt ved Kap det Gode Håb. Rooibushteen har en sødlig smag, og indeholder ikke koffein.



Tilbage til toppen