Teens botanik

Teviden / Teens botanik

Camellia

Te busken tilhører familien Camellia. Der er to hovedvarianter Camellia Sinensis og Camellia Assamica. Derudover findes en variant Camellia Irrawadiensis (Cambodia), som ikke har den store betydning på verdensmarkedet. Camellia Sinensis dyrkes primært i Kina, Japan og Taiwan og kaldes Kina-te. Camellia Assamica kaldes Assam-te og dyrkes primært i Asien, Afrika og Sydamerika.


Træ eller busk

Der hvor Camellia planten vokser vildt, vokser den som et træ og kan blive op til 20-30 meter høj og 100 år gammel. I plantagerne beskæres planten til en busk. Når den er ca. 5 år, er den 80-90 cm høj, hvilket er den optimale plukke højde. Planten holdes herefter i den eftertragtede højde ved beskæring. Der plukkes teblade fra planten er ca. 5 år, til den er omkring 25 år.


Dyrkningen

Te planten dyrkes optimalt ved en temperatur mellem 18 og 20 grader og i et fugtigt tropisk klima. Den dyrkes således i et bælte mellem 42 breddegrad på den nordlige halvkugle til 31 breddegrad på den sydlige halvkugle. Te busken kan dyrkes helt op til ca. 2500 meter over havets overflade. Te som gror i højden, udvikler sig langsommere og giver et mindre udbytte - men giver til gengæld en mere intens smag. Planten kræver forholdsvis meget vand - årligt nedbør omkring 1.250 mm er optimalt.


Udbyttet

Teens kvalitet afhænger af dyrkningsforholdene, jordens beskaffenhed, mængden af vand, temperaturen m.v. Det er plantens topskud der høstes - for at give den bedste te plukkes "Two leaves and a bud", to blade og et topskud. En dårligere kvalitets te kan indeholde blad nummer 3 og 4 uden topskud. I nogle lande høstes året rundt, i andre er høsten sæsonbetonet.Tilbage til toppen